Над 57 000-те седмокласници у нас влизат от днес в напревара

...
Над 57 000-те седмокласници у нас влизат от днес в напревара
Коментари Харесай

7-класниците влизат в оспорвана надпревара за гимназиите

Над 57 000-те седмокласници у нас влизат от през днешния ден в напревара за прием в осми клас. Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, в средните и обединените училища за образователната 2021/22 година са 62 987. Те разпределени в общо 2433 паралелки, като 60.3% от тях са професионални, а 39.4 - профилирани.  

Кандидатстването стартира през днешния ден, 5-ти юли, и продължава до 7-и юли. Подаването на заявление за присъединяване в първия и третия стадий на класирането ще бъде само по електронен път. Това може да стане по няколко метода, информират от РУО-София - без непознато подпомагане - от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействието на учебното заведение, в което ученикът приключва седми клас - през профила на ученика в границите на работния ден или със съдействието на друго учебно заведение - така наречен училище-гнездо, несъмнено от РУО в София-град, в границите на работния ден. Всеки възпитаник има персонален профил в електронната платформа - https://priem.mon.bg, и самостоятелен код за достъп.

От РУО осведомят седмокласниците и техните родители, че за кандидатстването в професионалните паралелки е необходимо и здравно удостоверение, издадено от общопрактикуващия доктор на ученика. Цялата нужна информация по отношение на оценките ще бъде отразена по длъжностен път преди да се пристъпи към балообразуването и класирането.

В София конкуренцията се обрисува изключително жестока, защото тази година випускът е по-голям с към 350 възпитаници от миналогодишния - над 11 500 седмокласници ще се борят за над 409 паралелки в профилираните и професионалните гимназии в столицата. В същото време  езиковите паралелки, които обичайно са най-желани от претендентите, са едвам 97 - с 23 по-малко от м.г. , поради политиката на МОН повече възпитаници да учат специалности и естествени науки. Професионалните паралелки са увеличени от 170 на 184, а тези със СТЕМ - от 175 на 214.

Общо в страната паралелките за дуално образование са 149, оповестяват от МОН. 72 са по предпазени специалности, а с предстоящ дефицит на експерти - 426,5. За образователната 2021/22 г. утвърдените СТЕМ паралелки са 1432 с 37072 места.

МОН пое курс към увеличение на паралелките, в които се изучва специалност, заради дефицита на механически фрагменти за стопанската система ни. В резултат през последните години много езикови гимназии съкратиха част от паралелките си или ги преориентираха към други профили - да вземем за пример прибавиха информатика, информационни технологии, природни науки като трети и четвърти профилиран предмет за дадена паралелка. Доста междинни учебни заведения също разкриха професионални паралелки - да вземем за пример в региона на туризма, администрацията, рекламата, информатиката, оферират се и нови специалности - като металургия на цветните метали, индустриални връзки, електродомакинска техника, индустриален дизайн и други

 

НАЙ-ЖЕЛАНИ

Най-трудно м.г. в столицата се влизаше в Софийската математическа гимназия (според минималния бал на последното признато дете на първо класиране), следвана от Немската гимназия, Техническо учебно заведение " Електронни системи " към ТУ-София, 73-то учебно заведение, 164-та гимназия с преподаване на испански език, Първа британска, Втора британска, 9-а френска, 22-ро езиково учебно заведение и 31-во приблизително учебно заведение за непознати езици и математика. В професионалните гимназии най-желани са банково дело с британски език в Националната търговско-банкова гимназия, следвана от електронна търговия с британски език, редовно програмиране с британски в ТУЕС и приложно програмиране и редовно програмиране в Професионалната гимназия по електроника " Джон Атанасов ".

 

СПОРТ

Учениците, които аплайват за профила " Физическо образование и спорт ", подават в учебното заведение следните документи за присъединяване в приема: заявление за присъединяване в класирането по пример на училището; копие на свидетелството за приключено главно образование; копие на здравното удостоверение, издадено от общопрактикуващия доктор на ученика; служебната записка, издадена от съответната спортна федерация, която удостоверява, че ученикът е класиран за присъединяване в олимпийски игри, или е на призово място от международно, европейско, балканско или държавно спортно състезание. Паралелки с профила " Физическо образование и спорт " има в 28-мо Средно учебно заведение " Алеко Константинов " и в 132-ро Средно учебно заведение " Ваня Войнова ", осведомят от РУО в София-град.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР